Hennie Broers

IMG_2688

Hennie Broers (1962) is de persoon achter atelier “Nyello” in Leeuwarden.

Nadat zij in 1984 de studie Handvaardigheid en Textiele werkvormen aan de lerarenopleiding afrondde, heeft Hennie zich gespecialiseerd in het ontwerpen en vervaardigen van sieraden. De eerste broches en oorbellen maakte ze nog van rubber en hout, maar na het volgen van cursussen edelsmeden heeft ze de overstap naar zilver en goud gemaakt.

Hennie maakt bij haar werk regelmatig gebruik van combinaties met natuurlijke materialen, zoals edelstenen, ebbenhout of de naalden van een Afrikaans stekelvarken.

De belangrijkste inspiratiebron voor het ontwerpen van een sieraad vindt ze daarbij in de natuur. Hierdoor wordt het werk gekenmerkt door een eenvoudige vormgeving, waarin geometrie en de mens centraal staan. Van ieder ontwerp wordt slechts één exemplaar gemaakt, zodat de draagster/drager weet dat zij/hij de bezitter is van een uniek, handgemaakt sieraad.

In het atelier kunnen uiteraard ook halskettingen, broches, ringen en andere sieraden in opdracht worden ontworpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geboortelepels en sieraden voor speciale gelegenheden. Alle door Hennie Broers gemaakte sieraden worden voorzien van de vereiste keurtekens en haar meesterteken.

Sinds 2015 heeft Hennie een Masters Degree behaald voor het werken met duurzaam zilver; om dit niveau te kunnen behalen heeft zij een meesterproef met goed gevolg moeten afleggen.

Het werk van Hennie is met name in Friesland al verschillende keren geëxposeerd, maar ook buiten deze provincie zijn haar sieraden tentoongesteld, zoals in galerie Walls te Amsterdam, galerie Beeldschoon in De Pol/Steenwijk en galerie Fort aan de Drecht te Uithoorn. Hennie Broers staat ingeschreven bij de Friese culturele instelling Keunstwurk geregistreerd als erkend vormgever/kunstenaar en is lid van kunstenaarsvereniging Fria.

Het atelier is gevestigd in Leeuwarden. In het vml. Comenius College aan de Cornelis Trooststrtaat 48 hebben vele kunstenaars een onderkomen gevonden en heeft ook Hennie de beschikking gekregen over een leslokaal. `Lokaal 205´ biedt voldoende mogelijkheden om het edelsmeden te combineren met het lesgeven in ACS (een techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van duurzaam zilver)